PřihlásitMůj ůčet
+420 353 034 411
Trocnovská 1984
35601 Sokolov

Bílá mouka a bílý cukr - jsou to opravdu jedy?

Datum: 19.01.2015

Jsou bílá mouka a bílý cukr opravdu tak škodlivé? Proč je tomu tak? Podle posledních průzkumů je nadměrná konzumace jídel s vysokým obsahem lepku a bílého rafinovaného cukru  jedním z hlavních důvodů nárůstu alergií a poruch imunitního systému.
 

 Co to je bílá mouka?

Bílá mouka je potravina, kterou jako lidstvo konzumujeme posledních několik desetiletí. Není to však původní potravina, pro kterou je naše tělo a jeho fungování stavěné.  Dříve se mouka vyráběla - mlela, z celého zrna.

Zrno se skládá z obalu a klíčku, které jsou plné belastných látek, vitamínů a minerálů a pak bílkovinného středu – lepku. Na zpracování lepku v organismu je potřeba všechny minerály a vitamíny obsažené v obalu zrna. Tak jsou naše střeva a trávicí enzymy stavěné, tak zvládnou vše správně rozštěpit a zpracovat.

 Pokud se však obal odstraní, tak zbyde jen bílkovinný lepek, na jehož trávení náš organismus není uzpůsobený. Lepek opravdu postupně "zalepí" sliznici ve střevech, čímž vznikají malá zánětlivá ložiska, a také blokuje správné vstřebávání živin do organismu.  Nestrávený lepek ve střevech dráždí střevní sliznice a po čase způsobí její vyšší poréznost. Porézní střevní stěna začne do těla propouštět pro organismus neznámou bílkovinu a způsobí tak nejenom trávicí potíže, ale i  neadekvátní reakce imunitního systému - alergie. Ta se pak začne projevovat různými formami.

  • zahlenění
  • chronické rýmy
  • poruchy imunity
  • trávicí obtíže
  • kožní vyrážky nebo ekzémy
  • průjmy i zácpy
  • metabolická intolerance lepku
  • celkové překyselení organismu
  • nadváha

 Co to je bílý cukr?

Bílý rafinovaný cukr je vlastně totéž co bílá mouka. Přírodní cukr obsažený v cukrové třtině nebo řepě také obsahuje mnoho belastných látek, minerálů a vitamínů.

Přírodní cukr má celkové složení, které je pro organismus přirozeně stravitelné. Pokud se však cukr zbaví těchto látek a změní se na jednoduchý , čištěný cukr, stává se z něj chemikálie, která pro tělo nemá žádnou výživnou hodnotu, jen mu přináší prázdné kalorie a organismus jej musí složitě odbourávat.

Přírodní cukr se čistí – rafinuje chemickou cestou, při které se používá vápno, oxid uhličitý a kyselina sírová. To vše vytvoří z přírodní látky přirozené lidskému tělu, z látky, kterou lidské tělo umí normálně zpracovat chemikálii, která mu dodá pouze prázdné kalorie a stejně jako bílá vymílaná mouka poškozuje sliznice tenkého střeva a klky na ní a tím způsobuje poruchy imunitního systému, alergie a také podporuje množení plísní ve střevech.

Jaké je další působení bílého rafinovaného cukru?

Ke zpracování takto vytvořeného rafinovaného cukru organismus potřebuje velké množství vitamínů řady B, zejména vit. B1 – Thiaminu, který je velmi důležitý na fungování mozku a svalů. Nedostatek těchto vitamínů v kombinaci s přebytkem cukru může způsobovat i poruchy soustředění, myšlení a vývoje mozku u dětí i dospělých.

 Při odbourávání rafinovaného cukru tělo spotřebovává také velké množství vápníku, hořčíku a dalších minerálů. Výsledkem těchto pochodů v těle je velké množství kyselých odpadních solí, které se ukládají nejenom ve svalech, kde způsobují svalovou únavu, ale také v kloubech a způsobují artrózy a jiná kloubní onemocnění.

Konzumace bílého rafinovaného cukru způsobuje nejenom zubní kazy, odvápnění kostí a svalovou únavu, ale zejména svým vysokým glykemickým indexem po každém jeho požití zvýší produkci inzulinu na maximum. Pokud se slinivka neustále takto nutí ke zvýšené produkci inzulinu dochází k poškozování beta buněk a k rozvoji metabolických chorob, které mohou vyústit až v cukrovku - diabetes.

Dnešní přehnaná konzumace bílého rafinovaného  cukru způsobuje, že přebytky cukru jsou ukládány na různých místech těla, především ve formě glykogenu (zásobní živočišný škrob v játrech a ve svalech). Pokud množství glykogenu převýší kapacitu jater, glykogen se uvolňuje do krevního oběhu v podobě mastných kyselin. Ty se ukládají nejprve do méně aktivních míst těla – boky, stehna, střední partie trupu, později i do aktivnějších orgánů jako jsou srdce, játra a ledviny, které se stanou obloženými vrstvou tuku, čímž je oslabena jejich normální funkce.

Jaké jsou alternativy?

Používejte mouku výhradně celozrnou, to znamená takovou, kde je semleté celé zrno. Slaďte pouze třtinovým nerafinovaným cukrem, případně agávovým sirupem nebo medem přímo od včelaře . Obvzlášť striktně hlídejte složení potravin, které kupujete, a které se často tváří jako zdravé, ale při bližším přečtení složení zjistíte pravý opak.

Celkově byste však měli omezit příjem cukrů jako takových, jelikož bývají v kombinaci s moukou příčinou většiny onemocnění, a to trávicími potížemi počínaje přes alergie, cysty a výtoky a po těžké degenerace kloubů nebo mozku. Nezvykejte své děti na přemíru sladké chutě! Zasíváte tím u nich semínka dlouhodobýc chronických nemocí!

Negativní působení cukru můžete snížit

Jaký je nyní váš názor? Jsou bílá mouka a bílý rafinovaný cukr opravdu novodobé jedy?

Video

Doporučuji shlédnutí pořadu ČT 2 o Glukózo-fruktózovém sirupu. Určitě pak budete přemýšlet nad jeho konzumací! 

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Z naší nabídky:
Vysoce účinná bylinná směs výtažků z pupenů rostlin sestavená podle originální receptury, určená na konkrétní problém
174 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Unikátní dvousložkový bylinný čaj vyráběný podle originální receptury určený pro přirozený stav organismu
121 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Vysoce kvalitní koncentrovaný bylinný čaj sestavený podle originální receptury, vyráběný unikátní metodou, chráněný ochrannou známkou a určený na konkrétní problém
207 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Přírodní bylinné tablety sestavené podle originální receptury, chráněné ochrannou známkou, určené na konkrétní problém: trávení, vylučování,podpora žaludku, střev a žlučníku, reflux jícnu.
250 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Zobrazit další produkty