PřihlásitMůj ůčet
+420 353 034 411
Trocnovská 1984
35601 Sokolov

Červen - tipy pro pohodové trávení

Datum: 31.05.2016

Problémy s trávením, časté nadýmání, poruchy vyprazdňování, říhání. S těmito nepříjemnými pocity se již setkal snad každý ve svém životě. Pokud se však některý z těchto problémů začne opakovat častěji, může nás to začít omezovat v našem běžném životě, ale také to má vliv na naši celkovou vitalitu a stav imunitního systému.

Na našem pohodovém trávení se podílí několik základních orgánů. Trávení začíná již v dutině ústní, kde se rozkládají sacharidy. Správným a dostatečným kousáním a rozmělněním stravy můžeme předejít následným trávicím potížím. Stravu často špatně rozkousají lidé, kteří jsou ve stresu, nevnímají proces jídla anebo také lidé se špatným chrupem. Věnujte dostatečnou pozornost kousání a následnému polykání.

Pokud polykáme rychle a velká sousta, společně se stravou „napolykáme“ velké množství vzduchu, který následně může způsobovat trávicí problémy.

Žaludek

Žaludek je jediné místo v trávicím traktu, kde se nachází velmi kyselé prostředí. Kyselé žaludeční šťávy obsažené v žaludku zajišťují zejména trávení bílkovin, ale také chrání naše tělo před vniknutím cizorodých látek, bakterií a virů do našeho organismu.

Pokud jsme trvale ve stresu, jíme stravu s velkým obsahem tuků, cukrů a lepku a také polykáme špatně rozmělněnou stravu, může dojít k narušení svěrače mezi žaludkem a jícnem. Tento svěrač zajištuje to, aby se strava ze žaludku nevracela zpět do jícnu a aby kyseliny ze žaludku nepoleptávaly sliznici jícnu.

Tento stav se nazývá reflux jícnu. Jedná se o velmi nepříjemné onemocnění, které se projevuje pálením žáhy zejména za hrudní kostí. Může i imitovat infarkt myokardu. Často se projevuje chronickým kašlem zejména v nočních hodinách, kdy člověk leží a kyselé šťávy se mu dostávají do hltanu a dráždí jej.

Tenké střevo 

Tenké střevo je centrum našeho trávicího traktu, ale také je to centrum imunity. Tenké střevo přispívá ke všem aspektům trávení, včetně příjmu a dalšího pohybu potravy. Vyrábí enzymy, které společně s enzymy slinivky břišní a žlučníku štěpí potravu na menší složky. V tenkém střevě se štěpí bílkoviny na aminokyseliny, uhlohydráty na jednoduché cukry a tuky v menší jednotky.

Vnitřní stěna je pokryta klky, které jednají jako filtr a brání tomu, aby tělo přijímalo jedovaté látky. Menší částečky potravy putují potom přes žilní systém stěnou střeva k játrům. Tam se získané látky dále zpracují. Je-li tenké střevo přeplněno jedy, může to narušit rychlost a účinnost trávení, způsobovat nadýmání a poruchy vyprazdňování.

Do tenkého střeva ústí vývod ze žlučníku. Pokud náš žlučník nefunguje tak jak má, např. z důvodu žlučových kamenů, písku anebo proto, že vlivem chronického stresu se nám zúží žlučovody, dojde k poruše trávení. Nejčastější příčinou nadýmání bývá dysfunkční žlučník.

Když je dokončeno chemické štěpení potravy v tenkém střevě, kde se vstřebává většina důležitých živin, částečně strávená potrava přechází do tlustého střeva. Tam dochází ke zpětnému vstřebávání vody a vylučování odpadních látek z těla.

Důležité je, že v tlustém střevě jsou miliardy „přátelských bakterií“, které tvoří střevní flóru. Tyto bakterie spotřebovávají nestravitelné zbytky potravy, pomáhají snižovat množství stolice.

Jako součást svého metabolismu produkují vitamíny K a B. Střevní flóra pomáhá potlačovat škodlivé mikroby a jako součást imunitního lymfatického systému tvoří protilátky.

Základní opatření vedoucí k pohodovému trávení

  • jíst v klidu, pomalu a bez stresu
  • dostatečně stravu rozkousat
  • předcházet polykání vzduchu při jídle
  • cíleně si zajistit pohyb v průběhu dne (střídat sezení s pohybem)
  • pravidelně sportovat
  • úprava stravy 

Vynechte ze stravy

  • sycené nápoje
  • luštěniny (vyjma červené čočky)
  • nadýmavou zeleninu (květák, brokolici, česnek…)
  • tučné a smažené pokrmy
  • mléko a některé druhy výrobků z kravského mléka
  • velké množství jednoduchých cukrů (zákusky, sladkosti)
  • pozor na pečivo!

Stravu si upravte tak, aby neobsahovala kombinace, které nejčastěji způsobují nadýmání, což je cukr+mouka+kypřidlo = pečivo, sladké pečivo.

Co se týká celozrnného pečiva, vždy striktně čtěte složení. Většina celozrnných výrobků, které se tváří zdravě, moc zdravé nejsou. Správné celozrnné pečivo je upečené z celozrnné žitné mouky. Je jedno, jestli tam jsou přidaná semínka na chuť nebo na ozdobu, celozrnné = celozrnná mouka.

Bohužel na trhu většinou dostanete pečivo, které je z více než 60 % upečené z bílé pšeničné mouky, zbytek je žitná mouka a zrníčka. Často bývá dobarvované melasou. Nejhorší varianta jsou rozpeky ze zmrazeného polotovaru. Tyto rozpeky se dováží ze zahraničí a velmi často obsahují plísně. Plísně zmrazením nezničíte!

Nejlepší variantou je žitný kváskový chléb, který obsahuje pouze celozrnnou žitnou mouku.

Obecně jsme v našich zeměpisných šířkách zvyklí jíst velké množství pečiva, což s naším životním stylem, kdy má převážná většina osob sedavé zaměstnání vůbec není vhodné.

Byliny pomáhají

Existuje skupina bylin, které fungují v našem trávicím traktu jako prebiotika. Tyto látky nejsou na rozdíl od probiotik živé, ale jsou potravou pro zdraví prospěšné střevní bakterie. Chemicky se jedná o sacharidy, které jsou jinak pro člověka nestravitelné, fungují jako přirozená vláknina. Příkladem je poměrně známý inulin.

Inulin

  • polysacharid, který u rostlin z čeledi hvězdnicovitých a zvonkovitých nahrazuje škrob jako zásobní látku
  • jde o jemný bílý prášek, chuťově působí sladce, ale neštěpí se amylázou, takže živočišný organismus ho neumí využít.
  • Ve střevě se tedy chová jako rozpustná vláknina. Protože bakteriální enzymy ho dokáží rozštěpit, inulin je zdrojem energie pro symbiotické střevní bakterie, má prebiotický efekt.

Čekanka obecná 

  • její kořen obsahuje velké množství přírodního inulinu
  • velmi dobře působí při nadýmání a trávicích potížích
  • snižuje výskyt průjmů
  • působí protizánětlivě v oblasti trávicího traktu
  • je velmi účinná při funkční zácpě, zejména při tzv. cestovní zácpě
  • podporuje správnou funkci žlučníku

Puškvorec lékařský

  • velmi dobře působí při trávicích potížích, nadýmání, průjmech
  • zlepšuje tvorbu trávicích šťáv, tlumí bolesti a křeče v zažívacím traktu
  • používá se při refluxu jícnu
  • zlepšuje enzymatickou funkci slinivky
  • snižuje překyselení organismu
  • žvýkání oddenku podporuje odvykání kouření

Anýz vonný

  • účinně napomáhá při zhoršené činnosti zažívacího ústrojí, nadýmání
  • působí proti křečím v oblasti trávicího traktu
  • zlepšuje dýchání
  • působí proti zánětům v oblasti trávicího traktu
  • snižuje překyselení organismu

Všechny uvedené byliny najdete ve výrobku Serafin – Digestiv.

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Z naší nabídky:
Vysoce účinná bylinná směs výtažků z pupenů rostlin sestavená podle originální receptury, určená na konkrétní problém
174 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Unikátní dvousložkový bylinný čaj vyráběný podle originální receptury určený pro přirozený stav organismu
121 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Vysoce kvalitní koncentrovaný bylinný čaj sestavený podle originální receptury, vyráběný unikátní metodou, chráněný ochrannou známkou a určený na konkrétní problém
207 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Kvalitní sypaný bylinný čaj sestavený podle originální receptury, chráněné ochrannou známkou, určený na konkrétní problém
52 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Přírodní bylinné tablety sestavené podle originální receptury, chráněné ochrannou známkou, určené na konkrétní problém: trávení, vylučování,podpora žaludku, střev a žlučníku, reflux jícnu.
250 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Zobrazit další produkty