PřihlásitMůj ůčet
+420 353 034 411
Trocnovská 1984
35601 Sokolov

Posilte imunitu inulinem - účinným prebiotikem

Datum: 03.12.2015

Snížená imunita, únava, špatná kvalita kůže. Problém může být v místě, o kterém neradi mluvíme, v tlustém střevě. Pomoci mohou probiotika a prebiotika. Přečtěte si, jak a s čím vším.

Tlusté střevo - poslední část trávicího ústrojí

Když je dokončeno chemické štěpení potravy v tenkém střevě, kde se vstřebává většina důležitých živin, částečně strávená potrava přechází do tlustého střeva. Tam dochází ke zpětnému vstřebávání vody a vylučování odpadních látek z těla.

V tlustém střevě se nachází miliardy „přátelských bakterií“, které tvoří střevní flóru. Tyto bakterie spotřebovávají nestravitelné zbytky potravy a pomáhají snižovat množství stolice.

Jako součást svého metabolismu produkují vitamíny K a B. Tyto vitamíny mimo jiné působí na kvalitu naší kůže, vlasů a nehtů. Potřebuje je mozek ke své práci. Při jejich nedostatku pociťujeme únavu, bolesti hlavy.

Střevní flóra pomáhá potlačovat škodlivé mikroby a jako součást imunitního lymfatického systému tvoří protilátky. Pokud střevní flóra není v pořádku, trpíme poruchami imunity, jako jsou třeba chronické zimní rýmy, bronchitidy, nachlazení a různé typy viróz.

Co jsou probiotika a co jsou prebiotika a jaký je mezi nimi rozdíl?

V prodejnách narazíme na celou řadu přípravků deklarujících, že obsahují probiotika na podporu střevní mikroflóry. Pomohou nám?

Probiotika

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které jsou v přiměřeném množství konzumovány a příznivě ovlivňují zdravotní stav konzumenta. Můžeme se setkat v podstatě s dvěma skupinami výrobků v oblasti probiotik.

Zakysané mléčné výrobky

První z nich jsou zakysané mléčné výrobky, které si běžně koupíme v potravinách a mají tento údaj uvedený na obalu. Existují určité dohady, zda lze jogurtové startovací kultury považovat za probiotika.

Tyto kultury nejsou příliš odolné vůči podmínkám, které existují v žaludku a tenkém střevu, a obecně se jich do trávicího traktu v živém stavu velké množství nedostane. Nemohou proto zprostředkovávat některé probiotické účinky.

Doplňky stravy

Další skupinou, kde obvykle najdeme probiotika ve formě tablet či kapslí. V doplňcích stravy jsou mikroorganismy, přesněji řečeno bakterie, které jsou typické, a tudíž vhodné pro člověka a jeho mikroflóru.

Užívání lékové formy těchto mikroorganismů je ale sporné. Podle odborných studií se obsah probiotik v lécích, které se uchovávají v chladnu, mění minimálně. Naopak obsah probiotik uchovávaných při pokojové teplotě se během 1–2 měsíců výrazně snižuje.

Během prvního půl roku je už rozdíl mezi obsahem probiotika uchovávaného v chladu a při pokojové teplotě značný. Pokud si tedy zakoupíte v lékárně probiotický doplněk stravy nebo lék a obsluha vám jej vyndá z regálu a ne z lednice, je velmi sporné, jaký účinek bude tento přípravek mít.

Také je otázka, co udělají přátelské bakterie obsažené ve výrobku, pokud jej ponesete domů v parném letním dni a doma jej necháte na stole. Technologie zpracování probiotik do tablet může vystavením vyšším teplotám snížit vitalitu probiotik.

Dalším důležitým faktorem ovlivňujícím vitalitu a účinnost probiotik v různých lékových formách je přítomnost vlhkosti. Probiotika ve vlhkém prostředí ztrácí rychle svou životnost, což je významné hlavně u sirupů či kapek tolik žádaných v pediatrii.

Vysypaný obsah probiotik z kapsle již nezaručí správný účinek kapslí. Probiotika v sáčcích si zachovávají svou vitalitu jen v případě, že nejsou při zapracování do jídla vystaveny vyšším teplotám.

Prebiotika

Existuje i druhá skupina - prebiotika. Tyto látky nejsou na rozdíl od probiotik živé, ale jsou potravou pro zdraví prospěšné střevní bakterie. Chemicky se jedná o sacharidy, které jsou jinak pro člověka nestravitelné, fungují jako přirozená vláknina. Příkladem je poměrně známý inulin.

Inulin je polysacharid, který u rostlin z čeledi hvězdnicovitých a zvonkovitých nahrazuje škrob jako zásobní látku. Jde o jemný bílý prášek, chuťově působí sladce, ale neštěpí se amylázou, takže živočišný organismus ho neumí využít.

Ve střevě se tedy chová jako rozpustná vláknina. Protože bakteriální enzymy ho dokáží rozštěpit, inulin je zdrojem energie pro symbiotické střevní bakterie, má prebiotický efekt.

Kořen čekanky obecné - zdroj přírodního inulinu

Velký obsah přírodního inulinu najdeme v kořenu čekanky obecné.

S čím vším vám pomůže
  • velmi dobře působí při nadýmání a trávicích potížích
  • snižuje výskyt průjmů
  • působí protizánětlivě v oblasti trávicího traktu
  • je velmi účinný při funkční zácpě, zejména při tzv. cestovní zácpě
  • při zápachu z úst
  • velmi účinný přípravek proti únavě
  • při kožních potížích
  • je také velmi vhodný pro diabetiky, jelikož napomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a také upravuje krevní tlak

Namletý kořen čekanky obecné najdete ve výrobku Serafin – Digestiv. Tento přípravek díky velkému obsahu inulinu napomáhá zvyšovat imunitu úpravou střevní mikroflóry.

Můžete jej použít při nadýmání, pálení žáhy, refluxu jícnu, zácpě i průjmu. U diabetiků napomáhá upravovat hladinu cukru v krvi.

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Z naší nabídky:
Kvalitní sypaný bylinný čaj sestavený podle originální receptury, chráněné ochrannou známkou, určený na konkrétní problém
52 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Vysoce účinná bylinná směs výtažků z pupenů rostlin sestavená podle originální receptury, určená na konkrétní problém
174 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Přírodní bylinné tablety sestavené podle originální receptury, chráněné ochrannou známkou, určené na konkrétní problém: trávení, vylučování,podpora žaludku, střev a žlučníku, reflux jícnu.
250 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Zobrazit další produkty
Související nemoci a orgány