PřihlásitMůj ůčet
+420 353 034 411
Trocnovská 1984
35601 Sokolov

Pozor na mléko!

Datum: 12.03.2015

Člověk je savec a mléko je pro něj přirozenou stravou. Toto však platí pro kojence a mléko mateřské. Žádný jiný savec na světě nepokračuje v konzumaci mléka v dospělém věku. V tomto článku se na konzumaci mléka podíváme podrobněji.

Mezi lidmi převažuje obecný názor, že mléko a mléčné produkty jsou zdraví prospěšné. Považuji za nutnost se k tomuto tvrzení vyjádřit a přidat i jiné názory.

Je však důležité zdůraznit, že veškeré následující informace patří trvanlivému, pasterizovanému mléku a všem dalším ošetřeným mléčným výrobkům. Čerstvé (právě nadojené mléko), čerstvé sýry a ostatní mléčné výrobky z biofarem patří do jiné kategorie.

Důsledky konzumace mléka

Mléko a mléčné výrobky jsou pro člověka s přibývajícím věkem čím dál tím hůře stravitelné. Dochází totiž k tzv. intoleranci laktózy. V těle schází enzym (laktáza) štěpící mléčný cukr. Tato intolerance se projevuje bolestmi břicha, nadýmáním, plynatostí, průjmy a také alergií na mléčné bílkoviny obsažené v kravském mléce.

Konzumace mléka může vést ke vzniku alergií, chronické rýmy, chronických zánětů čelních dutin či k zánětům průdušek. Zejména u dětí dochází ke vzniku typických alergických projevů. Mezi ně patří zvýšené množství protilátek v krvi, vyrážky, ekzémy nebo zažívací problémy.

U dospělých může být častá konzumace mléčných výrobků důvodem zadržování vody v těle, oteklých rukou a nohou, nadýmání, nevolnosti, průjmu, chronického zahlenění, gynekologických výtoků, nadváhy a celulitidy.

Mléko zahušťuje stávající hleny v organismu, čímž podporuje zahleňování a zadržování vody v tkáních. Máme-li vodovou rýmu, popíjíme kakao a k tomu přikusujeme chleba namazaný taveným sýrem, naše vodová rýma se postupně změní v rýmu s hustým zeleným sekretem. Hlen se vyskytuje všude v těle, takže stejným principem si můžeme vyvolat gynekologické výtoky nebo hlen ve stolici.

Pravda o běžných mléčných výrobcích

Říká se, že mléko je zdravé a nutné pro správný růst a přijímání vápníku. Řekněme si otevřeně, mléčné výrobky nám prostě chutnají. Zkusme se však zamyslet nad následujícím.

To, co se prodává v krabicích pod názvem mléko, je záhadná bílá tekutina mající se skutečným mlékem společnou pouze barvu a název. Všechny poučky o zdraví prospěšném mléce se týkají pouze čerstvě nadojeného mléka.

Podle norem EU je nutné ve výrobě mléko ohřát na 123°C, což však zničí veškeré enzymy. Při dalším výrobním postupu se téměř úplně zbaví i vitamínů a minerálů, které se u určitých druhů výrobků zpět uměle dodávají. Mlékem si tedy vápník nedoplníte.

Stravitelnost mléčných výrobků

Zakysané mléčné výrobky jsou o něco stravitelnější než obyčejné mléko, ale pouze pokud jsou probiotické kultury v době konzumace ještě živé. Je dobré kupovat jogurty s krátkou dobou trvanlivosti a bez dochucovadel.

Stále ale platí, že naše tělo má problém se štěpením laktózy. Zátěž na trávení se ještě zvýší přidáme-li
k mléčnému výrobku pečivo, kvůli vysokému obsahu škrobu. Optimální je jíst jogurt vždy samotný, stejně tak i sýr, který je ideální kombinovat s nějakou zeleninou. Po jídle, které obsahuje mléko, bychom měli další pokrm jíst nejdříve za hodinu.

Pokud vám mléko a mléčné výrobky chutnají a nedokážete se jich vzdát, zkuste jejich příjem alespoň omezit a kupovat si výrobky z biofarem z čerstvého a kvalitního mléka. Krabicové mléko, tavené sýry a jogurty s dlouhodobou trvanlivostí já osobně zařazuji na úroveň uzenin a všech chemicky upravovaných potravin plných dochucovadel a jiných éček.

Na závěr uvádím potraviny, při jejichž běžné konzumaci zajistíte vašemu tělu dostatečný příjem vápníku. Jsou to: brokolice, kapusta, květák, tuřín, sójové boby a veškeré výrobky ze sóji, fazole, třtinová melasa, mák, mandle, para ořechy a 90-99%čokoláda.

Než budete příště sahat po krabici či láhvi mléka ve vašem obchodě, vzpomeňte si na tento článek a pořádně se zamyslete.

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Z naší nabídky:
Vysoce účinný bylinný výtažek vyrobený z pupenů, poupat a mladých výhonů rostlin. Působí zejména na: kůže, dýchání
151 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Unikátní přírodní tablety snižující alergické reakce.
130 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Kvalitní sypaný bylinný čaj sestavený podle originální receptury, chráněné ochrannou známkou, určený na konkrétní problém
52 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Zobrazit další produkty