Vysoká sorta nejoblíbenějšího čaje na indickém kontinentu. Čaj je zpracován metodou CTC (crush-tear-curl),
což znamená, že zavadnutý lístek je ve speciálnim CTC roleru podrcen, natrhán a srolován do malých kuliček,
šťáva z lístků, která se během tohoto procesu uvolní, je znovu k lístkům přidána, poté následuje fermentace
a sušení. Výsledkem je čaj, který má hutný, aromatický nálev a plnou, robustnější chuť. Používá se
zejména k běžnému pití. Působí mírně stimulačně, uvolňuje napětí a stres, podporuje imunitní systém.
Obecný popis:
Čajovník je stálezelená rostlina s listy různé velikosti, krátkými stonky, bílými květy (podobné květům
třešní) a plody podobnými ořechu, ve skutečnosti dřevnaté trojpouzdré tobolky s jedním až třemi hnědými
semeny. Lístky čajovníku jsou dlouhé zhruba 3–25 cm a široké 1–10 cm. Charakteristické je silné žebrování
a jemné bílé chloupky na spodní straně listu, které jsou nejlépe viditelné na tzv. tipsech, což jsou ještě
nerozvinuté pupeny listů. Čajovník kvete na podzim a celou zimu, květy jsou cizosprašné.
Používaná část:
List sbíraný od třetího roku života keříku, a to několikrát ročně. Po okamžitém usušení - zelený
čaj. Pokud se lístky před usušením nechají zapařit, dochází k tzv. fermentaci. Tím vzniká černý
čaj.
Způsob použití:
Nať se používá ve formě bylinného čaje samostatně nebo ve směsi s dalšími bylinami.