V červnu nám podle pravidel čínského pentagramu vládne prvek oheň, s nímž je
spojený velmi důležitý orgán našeho těla, a to tenké střevo. Je významnou částí trávicí
soustavy, ale má vliv i na imunitu a také dobrou náladu. Poradíme vám, jak podpořit jeho funkci.
Tenké střevo a trávení
Tenké střevo řídí příjem a přeměnu potravy na vyživující energii a vylučuje odpadní látky.
Přispívá ke všem aspektům trávení, včetně příjmu a dalšího pohybu potravy.
Vyrábí enzymy, které společně s enzymy slinivky břišní a žlučníku štěpí potravu na menší
složky. V tenkém střevě se štěpí bílkoviny na aminokyseliny, uhlohydráty na jednoduché cukry a tuky na
menší jednotky.
Kvalita naší krve závisí na naší výživě a fungování tenkého střeva. Tenké střevo přijímá z potravy
výživné látky a mimo jiné i železo. Při nízké hladině železa klesá schopnost krve transportovat
kyslík do všech buněk těla.
Dlouhodobé překyselení
organismu poškozuje přirozené funkce tenkého střeva.
Tenké střevo a imunita
Tenké střevo velmi úzce souvisí s imunitním systémem. Jeho vnitřní stěna je pokryta klky, které se
chovají jako filtr. Brání tomu, aby tělo přijímalo jedovaté látky, ale tvoří
se zde buňky imunity. Menší částečky potravy putují potom přes žilní systém stěnou střeva k játrům.
Tam se získané látky dále zpracují.
Je-li tenké střevo přeplněno jedy, může to narušit rychlost a účinnost trávení. Má to
však přímý vliv na imunitní systém. Porucha tohoto cyklu vytváří chronické záněty
a také alergie.
Střevo a psychika
Zde hraje zásadní roli takzvaná enterická nervová soustava (ENS), která nejenže
řídí trávení, ale do značné míry ovlivňuje i naši psychickou kondici.
ENS je systém 100 milionů vzájemně propojených nervových buněk rozprostírajících se po
celé délce trávicí trubice. Jejím hlavním úkolem je získávat živiny z potravy. Kromě toho ale tento »druhý
mozek« dokáže zaznamenávat, zpracovávat, a dokonce i vyvolávat emoce. To, co
jíme, má velký vliv na to, jak se cítíme. A na druhou stranu, pokud na něco dostaneme nezkrotnou chuť,
odráží to do určité míry naši psychickou nepohodu.
Jak zlepšit kvalitu tenkého střeva a následně imunity, trávení i psychiky?
Omezte příjem cukru a výrobků z něj
Omezte příjem bíléhoa sladkého pečiva
Snižte příjem lepku
Mléčné výrobky jezte pouze zakysané a zkuste je více nahradit výrobky
z kozího nebo ovčího mléka
Omezte příjem konzervačních solí, které jsou zejména v uzeninách, tavených sýrech, paštikách
Neužívejte zbytečně léky na bolest nebo antibiotika
Jezte v klidu, stravu řádně rozkousejte
Příroda pomáhá
Na funkci tenkého střeva dobře působí byliny jakými jsou: mochna nátržník, benedikt, lopuch, puškvorec, pampeliška.
Ideální kombinaci těchto bylin najdete v čaji Odkyselení
organismu.
Některé byliny a zejména jejich kořeny působí jako tzv. prebiotika. Jsou to látky, které
podporují růst a život "přátelských" bakterií v našem střevě. Patří mezi ně čekanka
a puškvorec. Namleté kořeny obou bylin najdete v přípravku Digestiv
Aloe vera obsahuje polysacharidy, které stimulují funkci imunitního systému v
tenkém střevě, napomáhá střevní peristaltice i dobrému trávení. Přípravek Aloe
C+ je navíc obohacený výtažkem z ovoce Camu camu, které má vysoký obsah vitamínu C.
Rada na závěr
Jděte na procházku do přírody, na louku, a utrhněte si pár lístků pampelišky a květů sedmikrásky
a snězte je. Tyto úžasné byliny vám okamžitě sníží zbytečné překyselení ve vašem trávicím traktu,
podpoří činnost tenkého střeva a imunity. Nezapomeňte se smát! Smích je emoce, která léčí, a to nejenom
tenké střevo.
Nechcete přijít o další články? Zde vyplňte svůj e-mail
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů