PřihlásitMůj ůčet
  • Naturprodukte
  • Slovakia
Odborné dotazy
Obecné dotazy
+420 353 034 411

Červen - tipy pro pohodové trávení

Datum: 31.05.2017

Problémy s trávením, časté nadýmání, poruchy vyprazdňování, říhání. S těmito nepříjemnými pocity se již setkal snad každý ve svém životě. Pokud se však některý z těchto problémů začne opakovat častěji, může nás to začít omezovat v našem běžném životě, ale také to má vliv na naši celkovou vitalitu a stav imunitního systému.

Na našem pohodovém trávení se podílí několik základních orgánů. Trávení začíná již v dutině ústní, kde se rozkládají sacharidy. Správným a dostatečným kousáním a rozmělněním stravy můžeme předejít následným trávicím potížím. Stravu často špatně rozkousají lidé, kteří jsou ve stresu, nevnímají proces jídla anebo také lidé se špatným chrupem. Věnujte dostatečnou pozornost kousání a následnému polykání.

Pokud polykáme rychle a velká sousta, společně se stravou „napolykáme“ velké množství vzduchu, který následně může způsobovat trávicí problémy.

Žaludek

Žaludek je jediné místo v trávicím traktu, kde se nachází velmi kyselé prostředí. Kyselé žaludeční šťávy obsažené v žaludku zajišťují zejména trávení bílkovin, ale také chrání naše tělo před vniknutím cizorodých látek, bakterií a virů do našeho organismu.

Pokud jsme trvale ve stresu, jíme stravu s velkým obsahem tuků, cukrů a lepku a také polykáme špatně rozmělněnou stravu, může dojít k narušení svěrače mezi žaludkem a jícnem. Tento svěrač zajištuje to, aby se strava ze žaludku nevracela zpět do jícnu a aby kyseliny ze žaludku nepoleptávaly sliznici jícnu.

Tento stav se nazývá reflux jícnu. Jedná se o velmi nepříjemné onemocnění, které se projevuje pálením žáhy zejména za hrudní kostí. Může i imitovat infarkt myokardu. Často se projevuje chronickým kašlem zejména v nočních hodinách, kdy člověk leží a kyselé šťávy se mu dostávají do hltanu a dráždí jej.

Tenké střevo 

Tenké střevo je centrum našeho trávicího traktu, ale také je to centrum imunity. Tenké střevo přispívá ke všem aspektům trávení, včetně příjmu a dalšího pohybu potravy. Vyrábí enzymy, které společně s enzymy slinivky břišní a žlučníku štěpí potravu na menší složky. V tenkém střevě se štěpí bílkoviny na aminokyseliny, uhlohydráty na jednoduché cukry a tuky v menší jednotky.

Vnitřní stěna je pokryta klky, které jednají jako filtr a brání tomu, aby tělo přijímalo jedovaté látky. Menší částečky potravy putují potom přes žilní systém stěnou střeva k játrům. Tam se získané látky dále zpracují. Je-li tenké střevo přeplněno jedy, může to narušit rychlost a účinnost trávení, způsobovat nadýmání a poruchy vyprazdňování.

Do tenkého střeva ústí vývod ze žlučníku. Pokud náš žlučník nefunguje tak jak má, např. z důvodu žlučových kamenů, písku anebo proto, že vlivem chronického stresu se nám zúží žlučovody, dojde k poruše trávení. Nejčastější příčinou nadýmání bývá dysfunkční žlučník.

Když je dokončeno chemické štěpení potravy v tenkém střevě, kde se vstřebává většina důležitých živin, částečně strávená potrava přechází do tlustého střeva. Tam dochází ke zpětnému vstřebávání vody a vylučování odpadních látek z těla.

Důležité je, že v tlustém střevě jsou miliardy „přátelských bakterií“, které tvoří střevní flóru. Tyto bakterie spotřebovávají nestravitelné zbytky potravy, pomáhají snižovat množství stolice.

Jako součást svého metabolismu produkují vitamíny K a B. Střevní flóra pomáhá potlačovat škodlivé mikroby a jako součást imunitního lymfatického systému tvoří protilátky.

Základní opatření vedoucí k pohodovému trávení

  • jíst v klidu, pomalu a bez stresu
  • dostatečně stravu rozkousat
  • předcházet polykání vzduchu při jídle
  • cíleně si zajistit pohyb v průběhu dne (střídat sezení s pohybem)
  • pravidelně sportovat
  • úprava stravy 

Vynechte ze stravy

  • sycené nápoje
  • luštěniny (vyjma červené čočky)
  • nadýmavou zeleninu (květák, brokolici, česnek…)
  • tučné a smažené pokrmy
  • mléko a některé druhy výrobků z kravského mléka
  • velké množství jednoduchých cukrů (zákusky, sladkosti)
  • pozor na pečivo!

Stravu si upravte tak, aby neobsahovala kombinace, které nejčastěji způsobují nadýmání, což je cukr+mouka+kypřidlo = pečivo, sladké pečivo.

Co se týká celozrnného pečiva, vždy striktně čtěte složení. Většina celozrnných výrobků, které se tváří zdravě, moc zdravé nejsou. Správné celozrnné pečivo je upečené z celozrnné žitné mouky. Je jedno, jestli tam jsou přidaná semínka na chuť nebo na ozdobu, celozrnné = celozrnná mouka.

Bohužel na trhu většinou dostanete pečivo, které je z více než 60 % upečené z bílé pšeničné mouky, zbytek je žitná mouka a zrníčka. Často bývá dobarvované melasou. Nejhorší varianta jsou rozpeky ze zmrazeného polotovaru. Tyto rozpeky se dováží ze zahraničí a velmi často obsahují plísně. Plísně zmrazením nezničíte!

Nejlepší variantou je žitný kváskový chléb, který obsahuje pouze celozrnnou žitnou mouku.

Obecně jsme v našich zeměpisných šířkách zvyklí jíst velké množství pečiva, což s naším životním stylem, kdy má převážná většina osob sedavé zaměstnání vůbec není vhodné.

Byliny pomáhají

Existuje skupina bylin, které fungují v našem trávicím traktu jako prebiotika. Tyto látky nejsou na rozdíl od probiotik živé, ale jsou potravou pro zdraví prospěšné střevní bakterie. Chemicky se jedná o sacharidy, které jsou jinak pro člověka nestravitelné, fungují jako přirozená vláknina. Příkladem je poměrně známý inulin.

Inulin

  • polysacharid, který u rostlin z čeledi hvězdnicovitých a zvonkovitých nahrazuje škrob jako zásobní látku
  • jde o jemný bílý prášek, chuťově působí sladce, ale neštěpí se amylázou, takže živočišný organismus ho neumí využít.
  • Ve střevě se tedy chová jako rozpustná vláknina. Protože bakteriální enzymy ho dokáží rozštěpit, inulin je zdrojem energie pro symbiotické střevní bakterie, má prebiotický efekt.

Čekanka obecná 

  • její kořen obsahuje velké množství přírodního inulinu
  • velmi dobře působí při nadýmání a trávicích potížích
  • snižuje výskyt průjmů
  • působí protizánětlivě v oblasti trávicího traktu
  • je velmi účinná při funkční zácpě, zejména při tzv. cestovní zácpě
  • podporuje správnou funkci žlučníku

Puškvorec lékařský

  • velmi dobře působí při trávicích potížích, nadýmání, průjmech
  • zlepšuje tvorbu trávicích šťáv, tlumí bolesti a křeče v zažívacím traktu
  • používá se při refluxu jícnu
  • zlepšuje enzymatickou funkci slinivky
  • snižuje překyselení organismu
  • žvýkání oddenku podporuje odvykání kouření

Anýz vonný

  • účinně napomáhá při zhoršené činnosti zažívacího ústrojí, nadýmání
  • působí proti křečím v oblasti trávicího traktu
  • zlepšuje dýchání
  • působí proti zánětům v oblasti trávicího traktu
  • snižuje překyselení organismu

Všechny uvedené byliny najdete ve výrobku Serafin – Digestiv.

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
O společnosti Serafin

Jsme ryze česká firma, která vám již od roku 2004 pomáhá přírodními produkty s léčbou. V souladu s matkou přírodou a pod dohledem odbornice na alternativní medicínu paní Anety Benediktové pro vás připravujeme léčivé čaje a tinktury z nejrůznějších bylin. Věříme, že láska a příroda dokáží vyřešit jakýkoli zdravotní problém.

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Kde zakoupíte naše produkty?