Podle pravidel čínského pentagramu je duben měsícem ,kdy mají vrchol své činnosti játra.
Mají vliv na štěpení stravy a její správné využití pro náš organismus, určují kvalitu krve a cév, odbourávají toxické látky z našeho organismu, podílí se na kvalitě naší imunity, ale také působí na fungování našeho zraku, na stav našich nehtů, vlasů, kůže, kostí a chrupavek.
Nejčastější onemocnění spojená s játry jsou:
Pokud trpíme nějakými chorobami, jejichž příčinou jsou podle pravidel čínské medicíny játra, tak nám budou
všechny přírodní léčebné postupy v tomto období lépe fungovat. Velmi dobře můžeme
působit na zlepšování našeho zraku, na artrózu, trávicí potíže, pálení žáhy, překyselení organismu, ekzém,
lupénku i na alergie.
V době ubývajícího měsíce je ideální čas na očistu jater. K očistě můžeme použít již čerstvé bylinky, jako jsou mladé kopřivy, květ sedmikrásky nebo mladé lístky pampelišky. Pokud nemáme přístup k čerstvým kvalitním bylinám, pijeme čaj Čistící nebo Odkyselení organismu.
Gemmoterapie je poměrně mladý obor v alternativní medicíně, ale podle posledních poznatků mají výrobky z pupenů rostlin velmi silné a pozitivní účinky pro celý organismus. Obsahují zárodečné buňky rostlin, vitamíny, minerály, stopové prvky. Pupeny obsahují sílu a účinky celé budoucí rostliny a mají v sobě sílu jara.
V jarním období je velmi vhodnou gemmoterapeutickou tinkturou Jalovec. Jalovec obecný je znám spíše jako rostlina vhodná do gastronomie, avšak tinktura z mladých výhonů velmi účinně detoxikuje játra a regeneruje jaterní buňku.
Další tinkturou vhodnou k jarní očistě je tinktura z mladých výhonů Kopřivy dvoudomé. Kopřiva čistí játra, žlučník, krev a obsahuje řadu přirozených minerálů včetně železa. Velmi silné očistné účinky má tinktura z pupenů Břízy bělokoré.
Pokud nevíte, jaký druh tinktury si vybrat, tak doporučuji směsi z pupenů rostlin určené přímo na jednotlivé potíže. V jarním období je to zejména směs z pupenů Jaterní detox a směs z pupenů Čistící.
Myslete na svá játra a dopřejte jim jarní očistu. Teď už víte, jak na to!