Naše tělo vnímá změny ročních období a reaguje na ně velmi intenzivně. Ne vždy se však shoduje počasí s tím, jaké roční období naše tělo prožívá.
Málo kdo ví, že v našem organismu začíná jaro již se svatým Valentýnem. V tuto
dobu můžeme pomalu začít odlehčovat svojí stravu a zařazovat lehké očisty. Pokud je k tomu
ještě měsíc ve fázi ubývání, tak očista je daleko efektivnější.
Zázrak jménem vláknina
Typická česká strava mnoho zdrojů vlákniny neobsahuje. Celkově konzumujeme sotva polovinu doporučeného
denního množství vlákniny. Přitom tato složka potravy je velice důležitá z hlediska zdraví, správného
zažívání, hubnutí a přirozených očistných mechanismů organismu. Hlídat si její dostatečný
přísun by mělo být prvním krokem k úspěšné první jarní očistě a celkovému zdravému
životnímu stylu.
Proč je vláknina tak důležitá ?
Vláknina je složka potravy rostlinného původu, která je sama o sobě jen těžko stravitelná. V našem zažívacím
traktu ale dělá hotové divy, a proto se jí také často říká "kartáč střev". Zdravotní
benefity vlákniny jsou neoddiskutovatelné, její velký význam se zmiňuje například v souvislosti s vysokou
hladinou cholesterolu, kardiovaskulárními chorobami, nadýmáním, zácpou , střevními chorobami, obezitou
i diabetem. V těle vytváří přirozenou očistu střev.
Rozpustná vláknina
Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. Ta rozpustná dobře bobtná ve vodě a umí několikanásobně
zvětšit svůj objem. Díky tomu vyvolává rychlejší pocit nasycení a prokazuje tak skvělou službu i při redukční
dietě. Zároveň zpomaluje vstřebávání živin z potravy, například cukru, což je důležité zejména pro diabetiky.
Zdrojem rozpustné vlákniny je především ovoce a zelenina. Na jaře vsaďte zejména na různé druhy klíčků,
zelených salátů nebo mladých výhonků bylin.
Dalším zdrojem rozpustné vlákniny jsou luštěniny, obilniny nebo brambory. Můžete ji ale do jídelníčku
dostat i ve formě přírodního
psyllia neboli obalů semen jitrocele indického.
Nerozpustná vláknina
Nerozpustná vláknina má spíše mechanickou, ale o nic méně důležitou funkci. Zvyšuje objem stolice ve střevech
a zároveň podporuje jejich peristaltiku, takže stolice traktem projde rychleji. Nerozpustná vláknina na
sebe váže škodlivé látky a pomáhá je dostat rychleji z těla, je důležitá v prevenci zácpy, rakoviny střev
a hemoroidů. Najdete ji zejména v obilných slupkách a otrubách, ve slupkách ovoce či rajčat, v oříšcích,
semenech a některých druzích zeleniny.
Oba druhy vlákniny jsou pro tělo stejně důležité a jejich příjem by proto měl být vyrovnaný. Skvělým zdrojem
rozpustné i nerozpustné vlákniny jsou například lněná semínka.
Tip na první jarní očistnou kůru s rozpustnou vlákninou:
Do misky nasypejte 1 polévkovou lžíci rozpustné vlákniny
Psyllium s některým přírodním aromatem (malina, jahoda, pomeranč, kokos). Zalijte vlažným mandlovým
mlékem a přidejte nakrájené sušené švestky a fíky. (Sušené ovoce je nutné předem opláchnout horkou vodou.)
Tuto směs snězte ráno na lačno.
V poledne po obědě popíjejte bylinný čaj Čistící a
3x denně užívejte tinkturu z pupenů Kopřiva.
Předejděte jarní únavě. Začněte s očistou již dnes!
Nechcete přijít o další články? Zde vyplňte svůj e-mail
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů