PřihlásitMůj ůčet
+420 353 034 411
Trocnovská 1984
35601 Sokolov

Je pečivo zdravou potravinou?

Datum: 30.11.2017

Jaký vliv má každodenní konzumace pečiva na naše zdraví? Jaké pečivo konzumovat a jaké najdeme v našich obchodech?

Chlebu se od nepaměti dostávalo náležitých poct a patřil za základní potravinu v celém světě. První zmínky pečení chleba sahají do doby až 6 000 let před našim letopočtem. Lidé si nejprve pekli chléb doma, následně od 18. stolení byla tato činnost svěřena do rukou pekařů. Pekaři byli ve společnosti velmi uznávaní lidé, toto řemeslo podléhalo přísným předpisům a v případě jejich nedodržení byl pekař potápěn v pytli či velkém koši do řeky Vltavy.

Současná realita

Rychlost dnešní doby a naše rozmazlené chuťové buňky celý proces dokonala a na pultech obchodů si můžeme zakoupit její výsledek. Bohužel kvantita a ekonomická efektivita získala přednost před kvalitou a dopadem na naše zdraví, což si mnozí vůbec neuvědomujeme. Několik posledních desítek let je však toho důkazem v podobě rostoucího počtu alergiků, pro které se takové pečivo stává nestravitelným.

Průmyslově zpracované pečivo z droždí a bílé mouky totiž nedostatečně rozkládá všechny moučné složky, mimo jiné i lepek a tak se stává, že nám více překyseluje organismus, zatěžuje žaludek a střeva, nadýmá, má kratší trvanlivost a navíc, takové pečivo má vysokou energetickou hodnotou s minimem živin a vede náš národ k obezitě. Celý proces modernizace je ještě v posledních letech dokonán přáním zákazníka mít pečivo na pultech neustále čerstvé, což nám supermarkety velmi rády plní rozpékáním zamraženého pečiva ve vlastních pekárnách.

Zvyšující se množství alergiků a kladení důrazu na zdravý životní styl v dnešní době naštěstí vrací na pulty obchodu i kváskové chleby pečené tradičním způsobem. Na pultech supermarketů takové pečivo bohužel nenajdeme. Vždy se u pečiva označeného jako kváskové informujte, zda opravdu droždí neobsahuje. V našich řetězcích je totiž běžnou praktikou, že droždí výrobci přidávají i do kváskových produktů.

Jak ovlivňuje droždí v pečivu naše zdraví

Ø  Pečivo se vyrábí z pivovarních kvasnic, které potřebují ke svému bujení cukr. Spojení droždí, cukru a bílé mouky negativně ovlivňuje glykemický index výsledného produktu a zvyšuje obsah cukru v krvi. Mimo jiné cukr zajistí návykovost chutí a nutí nás jíst větší množství než je pro tělo potřeba.

Ø  Vysoká rychlost množení kvasinkové buňky je radostí pro výrobce, ale pro naše tělo zajišťuje i větší množství plísní. Na to nezapomínejme.

Ø  Navíc při výrobě droždí se dnes používají i chemické látky v podobě syntetických olejů, kyseliny sírové aj., které naše tělo nemálo zatěžují.

Ø  Živé organismy z droždí přeměňují cukr na alkohol a oxid uhličitý. Výrobci mají opět radost, protože výroba je rychlejší, řiditelnější a neskutečně levnější v porovnání s pečivem kváskovým. Otázka je na nás, chceme tyto dvě složky denně přijímat do svého těla?

Co dokáže přírodní kvásek

Hodnota chleba tkví v jeho vlastnostech. Po mnoho tisíc let se vyráběl kváskový chleba obsahující pouze mouku, vodu, sůl, případně směsi semínek a koření zajišťující dostatečnou výživu pro bakterie v našich střevech a pyšnící se svoji vůní a chutí.

Ø  Kvásek vzniká pouze ze základních surovin, tou jsou mouka a voda, které při určité teplotě fermentují (kvasí).

Ø  Při kvašení vznikají přirozené procesy, podobné klíčení obilných zrn, ale díky rozemletí zrn na mouku fermentují rychleji.

Ø  Enzymy rozkládají šrot na jednoduché cukry, které jsou potravou pro bakterie mléčného kvašení, vzniká kyselina octová a mléčná- takové prostředí zamezí vznik patogenních bakterií a plísní jak v produktu, tak v našem těle.

Ø  Kváskový chléb vydrží, pokud ho nesníme 7-10dní.

Co získá tělo z kváskového chleba

Ø  Lepší stravitelnost, bez nadýmání

Ø  Nižší energetickou hodnotu, vyšší množství živin a vyšší pocit zasycení

Ø  Bakterie podporující střevní mikroflóru a tím kváskový chléb pomáhá zvyšovat imunitu našeho těla

Ø  Vyrovnanou chuť a vůni při jídle

S problematikou pečiva souvisí v dnešní době i jeho přílišná četnost konzumace. Pečivo není jenom chleba či rohlík, ale jsou to všechny sušenky, koblihy, plněné šátečky, buchty ať sladké či slané, které většina lidí jí v průběhu celého dne.

Zajímá vás problematika správné stravy a složení jídelníčku? Sledujte tipy a recepty na našich stránkách. Zdraví to nejsou jen byliny, ale také strava.

Ing. Barbora Harvišová, odborný poradce Serafin a výživový specialista

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Z naší nabídky:
Unikátní dvousložkový bylinný čaj vyráběný podle originální receptury určený pro přirozený stav organismu
125 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Unikátní dvousložkový bylinný čaj s obsahem olivového listí v Bio kvalitě. Součástí balení jsou přírodní kapsle s Camu camu - superovoce s vysokým obsahem vit. C
125 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Přírodní bylinné kapsle sestavené podle originální receptury, chráněné ochrannou známu a určené na konktrétní problém: vlasy, nehty
399 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Vysoce kvalitní koncentrovaný bylinný čaj sestavený podle originální receptury, vyráběný unikátní metodou, chráněný ochrannou známkou a určený na konkrétní problém
207 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Přírodní bylinné tablety sestavené podle originální receptury, chráněné ochrannou známkou, určené na konkrétní problém: trávení, imunita,vylučování,podpora žaludku, střev a žlučníku, reflux jícnu.
250 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Český kvalitní porcovaný bylinný čaj opatřený závěsným kartonkem pro pohodlnou přípravu. Čaj má originální recepturu určenou na konkrétní problém
65 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Český kvalitní porcovaný bylinný čaj opatřený závěsným kartonkem pro pohodlnou přípravu. Čaj má originální recepturu určenou na konkrétní problém
65 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Přírodní bylinné kapsle sestavené podle originální receptury, chráněné ochrannou známkou, určené na konkrétní problém: napomáhají při imunita, trávení, střeva, očista, hubnutí 
399 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Zobrazit další produkty
O společnosti Serafin

Jsme ryze česká firma, která vám již od roku 2004 pomáhá přírodními produkty s léčbou. V souladu s matkou přírodou a pod dohledem odbornice na alternativní medicínu paní Anety Benediktové pro vás připravujeme léčivé čaje a tinktury z nejrůznějších bylin. Věříme, že láska a příroda dokáží vyřešit jakýkoli zdravotní problém.

Kde zakoupíte naše produkty?
zpět nahoru