PřihlásitMůj ůčet
  • Naturprodukte
  • Slovakia
Odborné dotazy
Obecné dotazy
+420 353 034 411

Můj vánoční jídelníček

Datum: 18.12.2018

Neznám jiný den v roce, který by podléhal tradicím více než právě Vánoce. Štědrovečerní menu se dědí z generace na generaci a gastronomičtí experti jen velmi ztěžka prorážejí s nějakými novinkami.

Říkám si, proč taky. Vždyť hrachová polévka, smažený kapr a bramborový salát s majonézou byl pro mě od malička, hlavním symbolem Vánoc. Když jsem chtěla kapra třeba v létě, tak mi mamka vždycky říkala „počkej si na Vánoce, to by jinak nebylo ono“.

Jak tedy vypadá Štědrý den u výživového specialisty?

Věřte, že opravdu tradičně. Jediné s čím si dám záležet a ne, že bych to dělala jen na vánoce, je výběr surovin, z kterých pak Štědrovečerní menu připravuji. Věřím totiž v energii potravin. Věřím, že když připravím jídlo s láskou, tak ten pocit mého srdíčka se dostane k mé rodině.

Ráno se u nás sejdeme opravdu v hojném počtu my s manželem, dvě děti, a prarodiče. Já uvařím vánoční punč, který nádherně provoní celý byt, a děti, i když už jsou dnes velké, ho stále milují.

Snídáme špaldovou vánočku s máslem, tvarohovou štolu a pouštíme si po vodě lodičky ze svíček a velmi bedlivě sledujeme, kdo koho přitáhne, kdo odpluje, kdo se první potopí. Vždy se nad lavorem se svíčkami strhne velmi bouřlivá diskuze.

V průběhu dopoledne jsme venku, scházíme se s našimi přáteli a připíjíme si na zdraví medovinou, která vždy příjemně zahřeje.

Na oběd mám připravenou zelnou polévku. Ač jsem zastáncem střídavých půstů, na Štědrý den hladovění raději vynecháváme, protože smažený kapr do prázdného žaludku není zrovna ideální volba. Takže u Harvišů „zlaté prasátko“ nikdo nevidí.

Štědrovečerní večeře je u nás okolo 17 hodiny. Před jídlem přivoláváme zpíváním koled Ježíška, aby měl čas v průběhu večeře nachystat pod stromečkem dárečky.

Naše večeře začíná polévkou. Jak jinak, než tradičním výběrem mezi Staročeskou rybí nebo hrachovkou s máslovými krutóny. Jako hlavní chod je obalovaný kapr s bramborovým salátem. Já osobně mám ráda odlehčenou variantu Vánočního menu, kterou jsem Vám připravila pro inspiraci do našich receptů.


Kapra vždy vykosťuji, protože si pamatuji ty dlouhé minuty, když jsem byla malá holka a můj taťka při večeři zdůrazňoval, jak musíme jíst pomalu, ať nespolkneme kostičku, ale já jsem se už viděla u stromečku.
Louskání ořechů, či krájení jablka již dlouho vynecháváme, protože jsem vždy velmi nerada v tento den přemýšlela nad tím, co se stane, když si náhodou někdo rozlouskne ořech, či překrojí jablko, které je černé. Místo toho si všichni popřejeme zdraví a s přáním, ať se příští rok zase u stolu všichni sejdeme, očekáváme cinkot vánočního zvonečku.

I přes svůj věk jsem stále jako malá holka, šťastná, plná očekávání, která s bušícím srdíčkem vstupuje ke stromečku. V tento den večer jsou i u nás povoleny vánoční sušenky či cukroví, které přijde u rozbalování dárečků vhod.

Tip: Ranní vánoční punč (bez alkoholu): Jako základ pro punč používám Zimní čaj Serafin, do kterého přidám jeden citron i s kúrou (v bio kvalitě), celou skořici, 5ks hřebíčku, badyán a ovoce (jablko, hruška, švestka, višně, pomeranč). Přivedu společně k varu a alespoň 15 minut vařím ať se z koření a ovoce uvolní dostatečné množství aroma. Na závěr osladím medem, vyndám koření a rozlévám.

Rada na závěr

Abyste zvládli Vánoční svátky s klidným žaludkem, nekombinujte dohromady slané a sladké chutě, vyhnete se tak roztočení spirály svých chuťových buněk. Když už se tak stane a po návštěvě se cítíte unaveni, nafouklí, prostě přeplněni, vemte si 2 kapsle Digestiv, který obsahuje čekanku a puškvorec, jedinečnou kombinaci trávicích bylin, oblečte se a vydejte se na dlouhou procházku zimní krajinou.

Krásné Vánoce všem!

Ing. Barbora Harvišová, odborný poradce a výživový specialista Serafin

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Z naší nabídky:
Vysoce účinná bylinná směs výtažků z pupenů rostlin sestavená podle originální receptury, určená na konkrétní problém
178 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Unikátní dvousložkový bylinný čaj vyráběný podle originální receptury určený pro přirozený stav organismu
125 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Speciální kvalitní sypaný bylinný čaj sestavený podle originální receptury, chráněné ochrannou známkou. 
59 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Speciální bylinná kúra podle unikátního konceptu SERAFIN zaměřená na normální stav trávicího traktu.
423 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Přírodní bylinné tablety sestavené podle originální receptury, chráněné ochrannou známkou, určené na konkrétní problém: trávení, imunita,vylučování,podpora žaludku, střev a žlučníku, reflux jícnu.
250 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Zobrazit další produkty
O společnosti Serafin

Jsme ryze česká firma, která vám již od roku 2004 pomáhá přírodními produkty s léčbou. V souladu s matkou přírodou a pod dohledem odbornice na alternativní medicínu paní Anety Benediktové pro vás připravujeme léčivé čaje a tinktury z nejrůznějších bylin. Věříme, že láska a příroda dokáží vyřešit jakýkoli zdravotní problém.

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Kde zakoupíte naše produkty?