PřihlásitMůj ůčet
  • Naturprodukte
  • Slovakia
+420 353 034 411
Trocnovská 1984
35601 Sokolov

Obiloviny - skvělý základ našeho jídelníčku

Datum: 11.10.2018

Pod pojmem obiloviny si většina z nás pravděpodobně představí "zrní", se kterým si v kuchyni nevíme moc rady. Dozvíte se, jak úžasný druh potraviny to je a jak jej připravovat.

V úvodním díle seriálu o základních potravinách, které doporučuji, jako součást denního jídelníčku, jsme se zaměřili na houby. Nyní se podívejme na velmi diskutovanou kategorii, která je dnes záměrně některými Low carbs dietami snižována či zcela vynechávána (sacharidy) a tou jsou „Obiloviny“.

Obiloviny nebo taky cereálie jsou pro mě základní složkou potravy

Jsou především zdrojem sacharidů tedy energie, ale i vitaminů, minerálů a vlákniny. V denním jídelníčku by měly tvořit 50% celkového energetického příjmu, jejich nedostatek nám tělo velmi jasně sdělí v podobě únavy, vystresovaného a staženého těla, sníženou koncentrací, výkyvů hladiny cukru v krvi a také neodolatelnými chutěmi na sladké.

Obiloviny můžeme dělit na lepkové a bezlepkové

Lepek je směs bílkovin, které podle poměru, v jakém se v zrnu vyskytují, dělají produkty pružnými.

Lepkové obiloviny: veškeré druhy pšenice (jednozrnka, dvouzrnka, červená pšenice), žito, oves, ječmen
Bezlepkové obiloviny: pohanka, kukuřice, rýže, proso, amarant, quinoa, čirok

Na trhu se můžeme setkat se třemi kvalitativně odlišnými úrovněmi obilovin, a to: celá zrna, z kterých vyrábíme meziprodukty (mouku, krupici, vločky, kaše, …) a konečné produkty (těstoviny, pečivo, sušenky, buchty, zákusky, popcorn).

Image 1

Kaše jako náhrada pečiva

V poslední době můžeme v racionálních jídelníčcích zaznamenat návrat k vaření kaší, které patřily ještě před dvěma stoletími na venkově díky své nenáročné přípravě a schopnosti zasytit k tradičním jídlům. Byly rozšířenější potravinou před chlebem, který zaznamenal svůj největší rozvoj v poválečném období. Kaše se připravovaly velmi často naslano, do zásoby a jedly se i několik dní, třeba i studené. Výživová hodnota kaší je daleko lepší než hodnota pečiva. Určitě je vhodné je zařazovat do léčebných a redukčních jídelníčků.

Děti a nemocní a obiloviny

Obiloviny jsou na trhu dostupné buď ve své celozrnné podobě, nebo v podobě , která je zbavená otrub. Malá miminka, u kterých se trávicí systém ještě adaptuje na příjem potravy, nebo lidé s onemocněním střev (Ulcerózní kolitida, Crohnova nemoc) by měli upřednostňovat právě varianty obilovin, které jsou zbavené otrub. Pro zdravé jedince jsou celá zrna velmi prospěšná.

Pozitivní účinky celozrnných obilovin

·       Čistí tlusté střevo (otruby vážou vodu, zvětšují objem stolice a zrychlují průchod střevem).

·       Podporují tvorbu bakteriální mikroflóry, a tím i imunitu

·       Změkčují natrávenou potravu v žaludku a střevech.

·       Prodlužují pocit sytosti  - mají nízký glykemický index – více zde

·       Snižují hladinu tuků v krvi.

Jak obiloviny konzumovat

-  konzumujte pokud možno celozrnné obiloviny

-  vyhýbejte se klasické přešlechtěné pšenici (náhradou může být třeba kamut pšenice)

-  kaše nekonzumujte instantní, ale připravte si je vařením celých zrn, případně povařením vloček

 - pečivo vybírejte kváskové

 - zrna před vařením namáčejte, vodu pokud možno využijte při vaření nebo do vývarů

 - pečlivě vybírejte výrobce, hlavně u celých zrn doporučuji se orientovat na bio kvalitu

 - při nákupu, pokud to je možné kontrolujte, zda nevidíte pavučinky, housenky či moly, ať si nezamoříte vlastní spíž.

- v receptech najdete hodně tipů na chutné pokrmy z obilovin

Rada závěrem

Striktně se vyhýbejte pečenému v supermarketech ze zmražených polotovarů (naštěstí toto pečivo musí být dnes řádně označeno). Takové pečivo je často zdrojem plísní a způsob zpracování v těle vyvolává např. nadýmání, křeče, přemnožení špatných střevních bakterií. V neposlední řadě má velmi nízkou sytící schopnost a vysokou energetickou hodnotu, tudíž se stává jednou z příčin narůstající obezity

Ing. Barbora Harvišová, odborný poradce a výživový specialista Serafin

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Z naší nabídky:
Vysoce účinný bylinný výtažek vyrobený z pupenů, poupat a mladých výhonů rostlin. Působí zejména na: cévy, lymfa
155 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Unikátní dvousložkový bylinný čaj vyráběný podle originální receptury určený pro přirozený stav organismu
125 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Unikátní dvousložkový bylinný čaj s obsahem olivového listí v Bio kvalitě. Součástí balení jsou přírodní kapsle s Camu camu - superovoce s vysokým obsahem vit. C
125 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Speciální bylinná kúra podle unikátního konceptu SERAFIN zaměřená na normální stav trávicího traktu.
423 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Speciální bylinná kúra podle unikátního konceptu SERAFIN zaměřená na normální stav trávicího traktu.
423 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Vysoce kvalitní koncentrovaný bylinný čaj sestavený podle originální receptury, vyráběný unikátní metodou a určený na konkrétní problém
207 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Zobrazit další produkty