Není vyjímkou, že diagnózu s názvem osteoporóza slýchají již lidé kolem třiceti let svého věku. Tak jak se mění celkově náš životní styl, tak se mění i naše nemoci.
Kostní aparát je naší základní oporou. Kosti by nám měly vydržet celý život, jenže se na nich bohužel
negativně podepisuje nejen přibývající věk, ale zejména nezdravý způsob života. Hlavním
ukazatelem nezdravého životního stylu je chronické překyselení
organismu. Jedním z častých příznaků překyselení je celkový úbytek kostní hmoty,
postupné snižování pevnosti kostí a v důsledku toho k časté zlomeniny. Udržte si kosti zdravé a silné
co nejdéle.
Kosti jsou tvořené minerály, nejvíce vápníkem, fosforem, hořčíkem, proteiny a také buňkami – osteoblasty.
Zhruba od 21 roku věku kosti nerostou do délky, avšak neustále se obnovují a mladé kostní buňky při tom
nahrazují ty staré. Kvůli tomu má na sílu kostí vliv všechno, co děláme, co jíme a pijeme, i jaké léky
bereme. Správným přístupem se tedy můžete lehce vyhnout i osteoporóze.
Nejčastější příčiny osteoporózy
Špatná skladba stravy
Strava, ve které převažují kyselinotvorné potraviny způsobuje nadměrné uvolňování vápníku a fosforu
z kostí, a tím počínající osteoporózu. Nejčastějšími kyselinotvornými potravinami jsou nadbytek
cukru, bílé mouky, alkoholu, kávy a uzenin ve stravě.
Dlouhodobé užívání léků
Některé typy léků při svém dlouhodobém užívání podporují vznik osteoporózy. Jsou jimi zejména léky na
bázi kortikoidů, většina analgetik, ale i léky na ředění krve nebo některé léky na vysoký krevní tlak
či překyselení žaludku.
Nedostatek vitamínů a minerálů
Základním vitamínem jako prevence proti osteoporóze je vitamín D. Pro jeho přirozené uvolňování v těle
je potřeba sluneční záření. Pokud se málo pohybujeme venku, na čerstvém vzduchu, tak to má negativní vliv
na kvalitu našich kostí. Dalšími nutnými doplňky jsou Omega 3 kyseliny, dobře vstřebatelný vápník nejlépe
z vaječných skořápek, společně s hořčíkem, vitamíny řady B
Hormonální nerovnováha
Za kvalitu kostí z určité části odpovídají pohlavní hormony testosteron a zejména estrogen u žen.
Z tohoto důvodu osteoporózou trpí častěji ženy a riziko je obzvlášť vysoké po menopauze. Na kvalitě
kostí se také podílí štítná žláza, konkrétně příštítná tělíska, která ovlivňují metabolismus vápníku v těle.
Co pomáhá?
Změna jídelníčku
Úprava stravy tak, aby v jídelníčku mírně převládaly zásadotvorné potraviny, zejména luštěniny, čerstvá
zelenina. Zařadit do stravy více ryb a potravin s obsahem Omega 3 kyselin.
Úprava léků
Nepolykejte při každé sebemenší bolesti pilulky proti ní. Spíše se zamyslete nad tím, co vám chce vaše
tělo sdělit.
Potravinové doplňky
V současné době nejsme schopni z průmyslově pěstovaných a vyráběných potravin získat dostatečné
množství živin, vitamínů a minerálů. Jejich doplňování prostřednictvím kvalitníchpotravinových
doplňků hodně pomáhá. Vitamín D, který je obsažen v přípravku Multiserafin.Vitamín
Dnapomáhá k normálnímu stavu kostí a vstřevání vápníku a fosforu. Mimo
jiné také napomáhá k normální funkci imunitního systému.
Nezapomínejte na byliny, které hrají významnou roli v přirozené funkci našeho těla.Kořen
anděliky podporuje správné pH našeho zažívacího traktu. Jitrocel zase správnou mikrobiální
a střevní mikroflóru.
Důležitou roli při osteoporóze hraje vápník, a to v přírodní, dobře vstřebatelné formě.
Vápník obsažený k minerálech Odkyselení přispívá k normálnímu energetickému metabolismu stavu
kostí a svalů
Hýbejte se
Dostatečný pohyb venku na čerstvém vzduchu podpoří nejen naší psychickou rovnováhu, a tím i činnost žlaz
s vnitřní sekrecí, ale také nám zajistí přirozenou tvorbu vitamínu D, a tím i pevné kosti.
Udržujte si mládí
Říká se: „ve zdravém těle zdravý duch“… opačně to však platí ještě více. Pokud jsme zdraví a mladí „na
duchu“, tak i tělo pomaleji stárne. Můžeme si pomoci dodáváním bylinných fytoestrogenů jako je třeba jeřáb
ptačí. Ten napomáhá přirozené funkci ženských pohlavních hormonů.
Osteoporóze se také říká „tichý zloděj kostí“. Vás už ale nedožene!
Nechcete přijít o další články? Zde vyplňte svůj e-mail
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů