PřihlásitMůj ůčet
  • Naturprodukte
  • Slovakia
+420 353 034 411
Trocnovská 1984
35601 Sokolov

Skvělý jídelníček pro naše střeva

Datum: 11.06.2018

Červen podle čínského pentagramu patří tenkému střevu. Víme jak mu pomoci nejenom bylinami, ale i dobrým jídlem.

Jídlo je pro naše tělo"palivem", na které "jede". V oblasti tenkého střeva dochází k většinovému zpracovávání živin potřebných k našemu správnému životu. Dodávejtu střevům a tělo to co opravdu potřebují.

Naše střeva mají ráda:

v  zásadotvorné potraviny s dostatkem tekutin a vlákniny

v  koření - kurkumu, tymián, zázvor, saturejku, šalvěj, česnek, umeocet, bazalku, kmín, skořici

v  teplé neslazené nápoje

v  dostatečný čas na vytrávení – nejezte nic mezi jednotlivými jídly, udělejte si občas střídavý půst (vynechte např. snídani a prodlužte čas na odpočinek střeva)

v  pohodu a klid

Tipy na SNÍDANI:

1. Vaječná omeleta s cuketou a jarní cibulkou. – 1ks jarní cibulky nakrájíme nadrobno, včetně zelené části, ¼ cukety na tenké proužky (škrabkou na brambory). Vše zlehka orestujeme na ¼ ČL Ghí, a zalejeme rozšlehanými 2ks vajíčka se špetkou soli a kurkumy.

2. Ječné kroupy s brokolicí na pórku. - Kroupy uvaříme dle návodu. Na ¼ ČL Ghí orestujeme 5cm zelené části pórku, přidáme nadrobno nakrájenou brokolici (½ kompotové misky), po 5 minutách restování ochutíme umeoctem a vmícháme do uvařených krup. Můžeme posypat dýňovými semínky.

3. Jablečné Smoothie s mladým ječmenem- 1ks jablka oloupeme, nakrájíme a dáme do 0,3dcl vody. Přidáme ¼ ČL skořice 2 hřebíčky a necháme projít varem (nevaříme). Necháme vychladnout. Vyndáme hřebíčky, obsah vlijeme do mixéru, přidáme 1ČL mladého ječmenu, 1PL citronové šťávy3ks datlí a rozmixujeme. Před podáváním přidáme 2PL nabobtnaných chia nebo lněných semínek, lístek máty a pomalu popíjíme.

Tipy na SVAČINU:

1. Zeleninový salát s pampeliškovým listím. ½ rajčete, ¼ řapíkatého celeru, ¼ okurky nakrájíme na malé kousky. 3ks opláchnutých listů pampelišky krájíme na proužky spolu s 1listem čínského zelí. Vše smícháme dohromady a dochutíme zálivkou, kterou si připravíme 2PL mandlové smetany, 1ČL umeoctu, 1ČL hořčice bez cukru, trochu citronové šťávy.

2. Meloun s praženým dýňovým semínkem. Semínko si na suché pánvi opražíme, až začne pukat tak stáhneme a pokapeme umeoctem. Vmícháme do očištěného a na kostičky nakrájeného melounu.

Tipy na OBĚD:

1. Zapečený lilek s cuketou, rajčaty a quinoou. – lilek, cuketu a rajče nakrájíme na malé kostičky. Vložíme do vymazané zapékací misky, promícháme s 1ks napučeného česneku, 1PL olivového oleje, 1 hrstí čerstvé nakrájené petrželky a 60g nastrouhaného parmazánu. Dáme do trouby na 15 minut zapéct. Quinou si uvaříme dle návodu, pak přidáme k zapečené zelenině, promícháme, posypeme 40g parmazánu a vrátíme na 10 minut do trouby. Podáváme s 1PL kyselého zelí.

2. Filet z mořského vlka se sezamem a batátovou kaší. – Filet osolíme, obalíme v černém sezamu a orestujeme z obou stran na Ghí. Zakápneme citronovou šťávou a zdobíme mátou. Batátovou kaši si připravíme s ½ dílu batátu, ¼ dílu mrkve, ¼ dílu celeru, vše uvaříme v osolené vodě, rozmixujeme s 2PL mandlové smetany a čerstvou petrželkou nebo pažitkou.

3. Zeleninový salát s cizrnou – čerstvou zeleninu dle vlastního výběru smícháme s 80g uvařené cizrny, ochutíme konopným olejem a 2 kapkami oleje z černého kmínu.

Tipy na SVAČINU:

1. Chia puding s jahodami – 1PL chia semínek necháme nabobtnat v 1,5dcl kokosového mléka oslazeného lehce medem. Přidáme 4ks čerstvých jahod a sypeme drcenými kakaovými boby nebo hořkou strouhanou čokoládou nebo nasekanými ořechy – podle vlastního výběru.

2. Červená řepa s okurkou a jogurtovým dipem – Uvařenou červenou řepu nastrouháme spolu s okurkou hadovkou, přidáme 2PL bílého jogurtu, ochutíme umeoctem, citronem.

3. Banánový chlebíček s ořechy.

Tipy na VEČEŘI:

1. Květákový mozeček – uvařený květák rozmačkáme vidličkou, dáme na cibulku orestovanou do růžova a dochutíme kmínem, česnekem, solí a pepřem. Zaklepneme vajíčkem. Pokud někomu vajíčko na večer nesedí, vyzkoušejte místo něho přidat 2 PL husté vločkové kaše. Květák pak krásně drží pohromadě.

2. Pohankové těstoviny s brokolicí zapečené s tvarůžkem – brokolici a těstoviny připravíme doměkka. Dáme do zapékací mísy, posypeme tvarůžkem nakrájeným na kostičky a dáme na 15 minut zapéct do trouby.

3. Polévku z červené čočky se zrnem slzovky a mákem.

Většinu receptů najdete na našich stránkách pod odkazem recepty

Ing. Barbora Harvišová, odborný poradce a výživový specialista Serafin

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Z naší nabídky:
Unikátní dvousložkový bylinný čaj vyráběný podle originální receptury určený pro přirozený stav organismu
125 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Speciální bylinná kúra podle unikátního konceptu SERAFIN zaměřená na normální stav cévního a lymfatického systému
595 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Speciální bylinná kúra podle unikátního konceptu SERAFIN zaměřená na  normální stav ženských pohlavních orgánů
766 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Speciální bylinná kúra podle unikátního konceptu SERAFIN zaměřená na normální stav trávicího traktu.
423 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Speciální kvalitní sypaný bylinný čaj sestavený podle originální receptury, chráněné ochrannou známkou.  
59 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Český kvalitní porcovaný bylinný čaj opatřený závěsným kartonkem pro pohodlnou přípravu. Čaj má originální recepturu určenou na konkrétní problém
65 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Zobrazit další produkty