PřihlásitMůj ůčet
  • Deutsch
  • Slovakia
+420 353 034 411
Trocnovská 1984
35601 Sokolov

Strava, která v zimě zahřeje

Datum: 01.01.2018

Venku fičí vítr, příroda je pokrytá sněhem a promrzlá mrazem a naše tělo potřebuje více než jindy více odpočívat a hlavně se pořádně prohřát. Pokud v zimě dáme tělu dostatek prostoru regenerovat, odmění nás na jaře namísto jarní únavy přemírou energie a užijeme si ho v plné síle.

Víte, jaké potraviny máme v zimě jíst a jak je máme upravovat? V tomto článku Vám přinášíme několik základních tipů. Chce to však se postavit do kuchyně a začít vařit. Nespoléhat na to, že si cestou do práce něco koupíte. Takové snahy totiž končí nákupem často ochlazujících pokrmů, které našemu tělu, více než kdy jindy, mohou uškodit (mléčné výrobky, uzeniny, pšeničné pečivo, sladkosti).

Správná zimní úprava pokrmů, kterou dáme tělu více tepla a energie

Pokrmy vaříme pod pokličkou delší dobu, používáme více tlakový hrnec, více pečeme, pokud máme v pořádku játra tak si můžeme dovolit i fritovat či pokrmy smažit. Používáme více tuku, do jídelníčku zařazujeme více vývarů jak už zeleninových, tak i z ryb či z biomasa. Vývary vaříme delší dobu při nižší teplotě (táhneme).

V zimě omezíme syrovou zeleninu, zelený čaj, studené limonády a vše konzumujeme teplé. Vybíráme si ze surovin, které jdou uskladnit, to může být pro hospodyňky vodítkem.

Jak v zimě jíst

1. Pro milovníky masa máme dobrou zprávu, více než kdy jindy můžeme v tomto období konzumovat živočišné produkty. Ideální pro posílení ledvin, které lednu vévodí, jsou ryby a mořské plody.

2. Zeleninu používáme především kořenovou (petržel, mrkev, celer), kulatou (dýně, řepa, zelí, ředkev) ze zelené následně kapustu, pórek. Základní zdroj vitaminu a enzymů nám zajistí denní přísun kvašené zeleniny, u nás nejoblíbenější kvašené zelí, okurky, které bychom měli mít na talíři denně.

3. Obiloviny před vařením lehce orestujeme, čímž získáme to, že nás budou zahřívat. Vaříme nejčastěji jáhly, pohanku, oves, ječmen a kulatou rýži.

4. Mezi zahřívací koření patří cibule, česnek, křen, zázvor, skořice, muškátový oříšek, kardamon, sójová omáčka, miso, umeocet. S pepřem a chilli opatrně, vyvolávají totiž pocení a to nás ochlazuje. Zelenou petrželku, nebo cibulku používáme pouze na dozdobení pokrmu na talíři.

5. V zimě více než jindy vaříme fazole a jiné luštěniny. Ledvinám nejvíce svědčí fazole adzuki, které jsou s porovnáním s jinými fazolemi lépe stravitelné, obsahují větší množství fosforu, železa, draslíku, kyseliny listové a tím nám pomáhají dodat energii a eliminovat únavu.


Luštěniny, pro lepší stravitelnost, před úpravou vždy na 12 hodin namočíme (s výjimkou červené čočky) a vždy vaříme v nesolené vodě a s přídavkem mořské řasy např. Kombu. Řasu můžeme přidat již při namáčení. Při finální úpravě následně používáme místo soli miso či umeocet. Doporučená denní dávka luštěnin, abychom si zajistili dostatek živin a nezpůsobili zbytečné trávicí potíže je množství, které se nám vejde do dlaně. Luštěniny nikdy nekombinujeme s žádnou živočišnou bílkovinou. Tudíž čočka s vajíčkem či fazole s párkem nejsou z pohledu stravitelnosti pro naše těla to nejlepší.

6. Ovoce volíme spíše z našeho klimatického pásma (jablka, hrušky) a upravujeme je do podoby kompotů nebo volíme ovoce sušené (křížaly, švestky). Exotické ovoce slouží k ochlazování organismu, tudíž v zimním období, i přes masivní nabídku na pultech obchodů, se mu vyhýbáme.

7. Na svačinu zařadíme ořechy (vlašské), semínka (slunečnicová a černý sezam) se sušeným ovocem (švestky, meruňky, amalaki-výborný zdroj vit. C vždy v nesířené úpravě) a případně sladíme medem.

8. Zařadíme teplý pitný režim v podobě bylinkových čajů. Můžete vyzkoušet Zimní či Podzimní čaj nebo čaj Ledviny ženy  neboLedviny muži. Místo kávy vyzkoušejte kurkumové mléko nebo zázvorový nápoj dle staročeské receptury.

Takže pro ty z vás, kteří chtějí být fit a plní síly, shrnuji základní pravidla pro zimu. Chodit brzy spát, nohy v teple, vařit si kvalitní a ohřívající stravu a vynakládat minimální množství energie. Vyzkoušejte to a buďte odpovědni za svoje zdraví.

Ing. Barbora Harvišová, odborný poradce Serafin a výživový specialista

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Z naší nabídky:
Český kvalitní porcovaný bylinný čaj opatřený závěsným kartonkem pro pohodlnou přípravu. Čaj má originální recepturu určenou na konkrétní problém
65 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Český kvalitní porcovaný bylinný čaj opatřený závěsným kartonkem pro pohodlnou přípravu. Čaj má originální recepturu určenou na konkrétní problém
65 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Speciální kvalitní sypaný bylinný čaj sestavený podle originální receptury, chráněné ochrannou známkou. 
59 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Unikátní dvousložkový bylinný čaj s obsahem olivového listí v Bio kvalitě. Součástí balení jsou přírodní kapsle s Camu camu - superovoce s vysokým obsahem vit. C
125 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Český kvalitní porcovaný bylinný čaj opatřený závěsným kartonkem pro pohodlnou přípravu. Čaj má originální recepturu určenou na konkrétní problém
65 Kč
Skladem
Přidat do košíku
Zobrazit další produkty