Naše výživa musí obsahovat všechny základní složky: tuky, cukry, bílkoviny, minerály a vitamíny.
V našem celkovém jídelníčku by rozhodně měly převažovat zásadotvorné potraviny, ale samozřejmě
nelze konzumovat pouze vyloženě zásadotvornou stravu.
Základní kyselinotvorné potraviny
alkohol, jednoduchý cukr, bílá mouka, mléko, káva, alkohol, slazené limonády, konzervační látky, umělá
sladidla, uzené, solené a grilované potraviny, margaríny, maso a živočišné bílkoviny, uzeniny, nadbytek
tuků a všechny výrobky, které tyto živiny obsahují
Základní zásadotvorné a neutrální potraviny
obiloviny, rýže zejména celozrnná, pohanka, jáhly, všechny druhy zeleniny, luštěniny, zakysané mléčné
výrobky, výrobky ze sóji, olejnatá semena (dýňová, slunečnicová, sezamová), mandle, ovoce a všechny výrobky,
které tyto živiny obsahují
Chytáky v určování kyselinotvorných potravin
Neplatí vždy, že na chuť kyselé potraviny musí být kyselinotvorné. Např. kysané zelí působí zásadité prostředí
v těle, ale alkalické mléko, které se používá jako první pomoc při vypití kyselin, se po strávení stane
kyselinotvorné.
Čeho se vyvarovat
Jedna z nejhorších kombinací ve stravě je jednoduchý cukr a bílá mouka – bohužel skvělým
příkladem toho jsou naše typické české kynuté švestkové buchty. Ptáte se proč?
Protože trávení jednoduchého cukru ze švestek a škrobu z mouky vyžaduje rozdílné podmínky.
Ovocný cukr je lehce vstřebatelný bez pomoci enzymů, škrob potřebuje k přeměně na glukózu enzymy – amylázy.
Sliny obsahují amylázu ptyalin, který štěpí škroby již v ústech. Pokud do tohoto procesu vstoupí jednoduchý
cukr, je tvorba enzymů v ústech i ve slinivce zablokována. Špatně strávený škrob začne v oblasti tenkého
střeva kvasit, vznikne přemíra kyselin – pálení žáhy.
Zajímá vás jak mít vhodně sestavenou stravu, aby našemu tělu jen prospívala? Přečtěte
si mé články o úplně úpravě stravy nebo pak podrobnější
článek o jednotlivých základních živinách.
Nechcete přijít o další články? Zde vyplňte svůj e-mail
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů