PřihlásitMůj ůčet
  • Naturprodukte
  • Slovakia
+420 353 034 411
Trocnovská 1984
35601 Sokolov

Jáhlový dezert

Celkový čas: 30 minut
Náročnost: Lehká

Ingredience

200g Jáhly

750ml Rýžové mléko

250g Jablka

100g Sušené švestky

40g Lískové ořechy

20g Rozinky

2PL medu

Vejce 2ks

¼ ČL Vanilka

¼ ČL skořice

Postup přípravy receptu

Jáhly nasypeme do cedníku a několikrát je spaříme vroucí vodou, díky čemuž je zbavíme hořkosti.

 Poté je nasypeme do hrnce s rýžovým mlékem, špetkou soli, vanilkou a vaříme 20 minut.

Takto připravené jáhly necháme vychladnout.

Mezi tím si nastrouháme 2 jablka, která smícháme se skořicí, rozinkami a částí nasekaných lískových oříšků.

Zhruba třetinu ořechů si ponecháme bokem a v závěru jimi posypeme hotový jahelník.

Do jahelné kaše teď už vmícháme dva žloutky, sníh z bílků a celou směs osladíme medem.

Polovinu jáhel namačkáme na dno dortové formy vystlané pečícím papírem, ně naskládáme sušené švestky, které jsme si předtím namočili alespoň na dvě až tři hodiny do vody.

Na švestky dáme vrstvu strouhaných jablíček, pokryjeme druhou polovinou jahelné kaše.

Posypeme zbylými ořechy a pečeme v troubě při 180 stupních zhruba 45 minut.

Tip: Celou směs můžete dát do zapékací mísy a upéct obdobně jako žemlovku. Pokrm doporučuji k luštěninové polévce klidně jako hlavní chod nebo jako vydatnější svačinu.

Ing. Barbora Harvišová, odborný poradce a výživový specialista Serafin