Jáhly nasypeme do cedníku a několikrát je spaříme vroucí vodou, díky čemuž je zbavíme hořkosti.
Poté je nasypeme do hrnce s rýžovým mlékem, špetkou soli, vanilkou a vaříme 20 minut.
Takto připravené jáhly necháme vychladnout.
Mezi tím si nastrouháme 2 jablka, která smícháme se skořicí, rozinkami a částí nasekaných lískových oříšků.
Zhruba třetinu ořechů si ponecháme bokem a v závěru jimi posypeme hotový jahelník.
Do jahelné kaše teď už vmícháme dva žloutky, sníh z bílků a celou směs osladíme medem.
Polovinu jáhel namačkáme na dno dortové formy vystlané pečícím papírem, ně naskládáme sušené švestky,
které jsme si předtím namočili alespoň na dvě až tři hodiny do vody.
Na švestky dáme vrstvu strouhaných jablíček, pokryjeme druhou polovinou jahelné kaše.
Posypeme zbylými ořechy a pečeme v troubě při 180 stupních zhruba 45 minut.
Tip: Celou směs můžete dát do zapékací mísy a upéct obdobně jako žemlovku. Pokrm doporučuji k luštěninové
polévce klidně jako hlavní chod nebo jako vydatnější svačinu.
Ing. Barbora Harvišová, odborný poradce a výživový specialista Serafin
Nevím jak vy, ale já s prvními dny, které jen trochu připomínají, že se blíží jaro, mám chuť doma větrat, uklízet, třídit, vyhazovat. I naše tělo potřebuje po těžkých, tučných, zahřívacích zimních potravinách trošku uklidit.
Existuje řada způsobů jak zhubnout, jak podpořit imunitní systém a co
dělat proti únavě. Základním spojujícím faktorem těchto témat je však lymfatický
systém. Pokud tento nebude dobře fungovat, tak efekt všech opatření je poloviční.
Kvasinkové nemoci trápí velkou spoustu žen. K jejich vymizení nestačí pouze lokální léčba,
je nutné zaměřit se na celý organismus. Je velmi podstatné nezapomenout na úpravu
stravy, kdy je důležité vědět, které potraviny taková onemocnění nepřímo podporují.
V posledních letech se s diagnózou Lymská borelióza setkáváme stále častěji.
Dokonce tuto nemoc již nepřenáší jen infikovaná klíšťata, ale i jiný hmyz. Projevy nákazy tímto onemocněním
bývají silnější, léčba dlouhodobá s nejistými výsledky.